Amerykański system sankcyjny – ryzyka regulacyjne dla polskiego sektora bankowego - Przybył, Przemysław (Bezpieczny Bank, 2024)
Celem niniejszej pracy było zweryfikowanie tezy, że polskie banki powinny brać pod uwagę ryzyko regulacyjne związane z prawem ekstraterytorialnym USA w obszarze sankcji i stosować odpowiednie środki mitygujące niezależnie od sporu prawnego w tym obszarze. W pracy wykorzystano kombinację kilku metod badawczych: analizę dogmatyczno-prawną, analizę systemową, metodę opisową i analizę przypadku. Tezę potwierdzono wykazując, że za nieprzestrzeganie prawa USA banki z UE mogą zostać ukarane karami w wysokości sięgającej nawet 9 miliardów USD lub zostać odcięte od systemu dollar clearing. Odcięcie od tego systemu prowadzi do utraty płynności i upadłości banku w związku dominującą rolą USD w obrocie międzynarodowym. Naruszenie systemu sankcyjnego USA rodzi także ryzyka o charakterze reputacyjnym. W celu mitygacji ryzyk należy wprowadzić odpowiednie rozwiązania w obszarze zgodności i w razie potrzeby współpracować z organami administracji USA. Jako, że zgodność z regulacjami USA może być równoznaczna z naruszeniem prawa UE, wszelkie działania mające na celu mitygację ryzyka powinny być poprzedzone staranną analizą stanu prawnego i faktycznego.