Społeczna percepcja działań antykryzysowych podejmowanych wobec banków w Polsce - Ciołkowska, Alicja (Bezpieczny Bank, 2024)
Z założenia zainteresowanie tematyką mechanizmów i procedur antykryzysowych w okresie stabilności finansowej jest niewielkie. Dopiero w momencie pojawienia się przesłanek świadczących o pogarszającej się sytuacji w sektorze bankowym można dostrzec większą chęć społeczeństwa do pozyskiwania informacji. Jednak brak znajomości podstawowych pojęć i zasad dotyczących procedur antykryzysowych może wywoływać niepokój i panikę klientów banków. Przykładowo, najnowsza decyzja o wszczęciu przymusowej restrukturyzacji podjęta w 2022 roku wobec dużego banku komercyjnego, wywołała dezorientację i obawy w społeczeństwie. Takie reakcje klientów banków wynikały prawdopodobnie z ich indywidualnych przekonań i wiedzy na temat wdrażanej procedury resolution. W związku z tym w niniejszym opracowaniu zbadano aktualną percepcję polskiego społeczeństwa w zakresie działań podejmowanych wobec banków w sytuacji kryzysowej.